Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2019 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5842

Risotto szafranowe z cukinią


26.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  dymki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 400 g  młodych cukinii
  • 4 łyżki  masła
  • 400 g  ryżu na risotto
  • 1/8 l  wytrawnego wina białego
  • 800 ml  wywaru z warzyw
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • 2 łyżki  małych kaparów
  • 2 łyżki  świeżo utartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  orzeszków piniowych

Sposób przyrządzania:

  1. Dymkę umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Wszystko poddusić na 2 łyżkach masła. Dołączyć nieumyty ryż i dusić tak długo, aż ziarna oblepią się tłuszczem. Dolać wino i odparować.
  2. Wywar z warzyw ogrzać z dodatkiem 300 ml wody. Szafran rozetrze, rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego wywaru i łącznie z kaparami dodać do ryżu. Ugotować ryż bez przykrycia na jędrno (czas gotowania ok. 20 minut). W czasie gotowania dolewać po trochu pozostały wywar i często mieszać.
  3. Do ryżu domieszać pozostałe masło w kawałkach i parmezan. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać risotto.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE