Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Risotto z dynią


17.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 250 g  ryżu
  • 500 g  miąższu z dyni
  • 1 szklanka  soku jabłkowego
  • 2 sztuki dymki cebule
  • 1/2 sztuki bulionu warzywnego z kostki
  • 3 łyżki  margaryny
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 sztuki listki laurowe
  • tarta gałka muszkatołowa
  • 50 g  tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię kroimy w kostkę. Łyżkę margaryny rozgrzewamy, wrzucamy dynię, wlewamy pół szklanki soku, dusimy 20 minut. Odcedzamy na sicie.
  2. Dymki siekamy, szklimy na oleju, wsypujemy ryż, chwilę smażymy, ciągle mieszając. Zalewamy pozostałym sokiem, doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dolewamy bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy listki laurowe.
  3. Gotujemy pod przykryciem 25 minut, cały czas mieszając. Połowę dyni rozgniatamy, mieszamy z kostkami. Dynię i pozostałą margarynę dodajemy do ryżu. Przyprawiamy solą i gałką, mieszamy. Odstawiamy na 5 minut, posypujemy serem i zieleniną.



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE