Dzisiaj jest: Wtorek, 17.10.2017 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Risotto z grzybami


14.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 500 g  oczyszczonych grzybów np. prawdziwków,
  • 300 g  ryżu,
  • 3.5 szklanki  bulionu lub wody,
  • kieliszek białego wina,
  • cebula.
  • 2 ząbki  czosnku,
  • 4 łyżki  startego parmezanu,
  • 2 łyżki  masła,
  • 4-5 sztuk gałązek tymianku,
  • sól.
  • pieprz.

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek posiekać. Grzyby wymyć i wysuszyć.
  2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek. Po chwili dołożyć grzyby i smażyć je 5 minut. Wsypać ryż.
  3. Kiedy ziarenka się podsmażą, wlać wino i dwie chochle bulionu. Dodać szczyptę soli i gałązkę tymianku.
  4. Gotować, często mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dolać kolejną porcję wywaru.
  5. Po dodaniu całego bulionu, kiedy ryż będzie miękki, dołożyć 3 łyżki startego sera. Zdjąć z palnika i zamieszać.
  6. Podawać od razu, oprószone świeżo mielonym pieprzem. Posypać parmezanem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE