Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Skubańce ziemniaczane


29.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1/2 kg  ziemniaków
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 200 ml  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek.
  2. Zmielone ziemniaki podziel na 4 równe części. Wyjmij 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i odłożone ziemniaki. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Wyrób na jednolitą masę, która powinna być rzadsza niż na kluski śląskie.
  4. Olej rozgrzej na głębokiej patelni. Małą łyżeczką nabieraj porcję ciasta i wkładaj na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE