Dzisiaj jest: Niedziela, 29.03.2020 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Skubańce ziemniaczane


29.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1/2 kg  ziemniaków
  • 2 sztuki jajka
  • sól
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 200 ml  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę. Żółtka oddziel od białek.
  2. Zmielone ziemniaki podziel na 4 równe części. Wyjmij 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj żółtka i odłożone ziemniaki. Wyrób na jednolitą masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj ją do masy ziemniaczanej. Wyrób na jednolitą masę, która powinna być rzadsza niż na kluski śląskie.
  4. Olej rozgrzej na głębokiej patelni. Małą łyżeczką nabieraj porcję ciasta i wkładaj na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE