Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 osób
Składniki
- 3 sztuki duże banany
- 2 sztuki żółtka
- 1/2 sztuki cebuli
- 1/2 sztuki jabłka
- 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- olej roślinny do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać grubo posiekane orzeszki i obrane, starte na tarce jabłko. Dodać cukier, curry, cynamon i smażyć 3 minuty. Wlać sok jabłkowy i gotować na małym ogniu około 20 minut. Na koniec zmiksować blenderem, w razie potrzeby dodając jeszcze soku jabłkowego, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu.
- Banany obrać, pokroić na kawałki i usmażyć w oleju na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowych ręcznikach, panierować w rozbitych żółtkach i ponownie usmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Podawać z sosem orzechowym.