Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g fasolki szparagowej
- marchewka
- seler
- pietruszka
- pieprz
- ziele angielskie
- vegeta
- por
- 2 łyżki masła
- mały kubek śmietany
- posiekana natka pietruszki
- cebula
- pieprz ziołowy
- sól
- 1 sztuka kopiasta łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy. Odcedzamy, wywar zostawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy fasolkę i marchew, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy do lekkiego zrumienienia fasolki.
- Dodajemy mąkę, mieszamy, polewamy śmietaną, rozprowadzamy wywarem, doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości fasoli. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników