Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 320 g makaronu spaghetti,
- 250 g pomidorków cherry,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pęczek listków bazylii,
- sól i pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotować makaron al dente (makaron ma być lekko twardy).
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek.
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie z oliwek.
- Dodać przekrojone na pół pomidorki cherry, listki bazylii.
- Podlać niewielką ilością gorącej wody.
- Doprawić solą i podgrzewać przez około 10 minut, aby woda odparowała,
- Odcedzić makaron.
- Makaron dodać do sosu z pomidorkami. Wymieszać.
- Wyłożyć na talerz, posypać delikatnie pieprzem i udekorować listkami bazylii.