Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Spaghetti z oliwkowym pesto i chrupiącymi smażonymi pomidorami


12.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 g  dojrzałych pomidorów
  • 1 sztuka mały pęczek pietruszki
  • 100 g  zielonych oliwek bez pestek
  • 6 łyżek  orzeszków pinii
  • 1 łyżka  soli morskiej
  • 6 łyżek  świeżego startego Parmezanu
  • 6 łyżek  oliwy z oliwy
  • 1/2 szklanki  mąki
  • sól do smaku
  • 500 g  spaghetti

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory blanszuj we wrzącej wodzie przez 30 sekund. Zdejmij skórki, delikatnie wyciskając tak dużo pestek jak to możliwe. Pokrój w cienkie plasterki i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Odstaw do lodówki, kilkakrotnie zmieniaj papierowy ręcznik tak, aby wsiąkało w niego możliwie najwięcej soku z pomidorów.
  2. Pietruszkę, oliwki,orzeswzki pinii i sól morską rozdrobnij za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy. Dodaj Parmezan. Przestaw mikser na małe obroty i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.
  3. Oliwę do smażenia podgrzej na patelni do bardzo wysokiej temperatury. Plasterki pomidorów dokładnie obtocz w mące. Smaż porcjami dopóki nie nabiorą złotej barwy i nie staną się chrupiące. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręcznikui posyp solą.
  4. W międzyczasie włóż makaron do granka z gotującą się osoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i wymieszaj z oliwkowym pesto. Przełóż do salaterki i ułóżna wierzchu usmażone plasterki pomidorów. Podawaj natychmiast po sporządzeniu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE