Dzisiaj jest: Środa, 19.06.2019 Imieniny: Gerwazego i Protazego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Spaghetti z oliwkowym pesto i chrupiącymi smażonymi pomidorami


12.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 400 g  dojrzałych pomidorów
  • 1 sztuka mały pęczek pietruszki
  • 100 g  zielonych oliwek bez pestek
  • 6 łyżek  orzeszków pinii
  • 1 łyżka  soli morskiej
  • 6 łyżek  świeżego startego Parmezanu
  • 6 łyżek  oliwy z oliwy
  • 1/2 szklanki  mąki
  • sól do smaku
  • 500 g  spaghetti

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory blanszuj we wrzącej wodzie przez 30 sekund. Zdejmij skórki, delikatnie wyciskając tak dużo pestek jak to możliwe. Pokrój w cienkie plasterki i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Odstaw do lodówki, kilkakrotnie zmieniaj papierowy ręcznik tak, aby wsiąkało w niego możliwie najwięcej soku z pomidorów.
  2. Pietruszkę, oliwki,orzeswzki pinii i sól morską rozdrobnij za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy. Dodaj Parmezan. Przestaw mikser na małe obroty i stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.
  3. Oliwę do smażenia podgrzej na patelni do bardzo wysokiej temperatury. Plasterki pomidorów dokładnie obtocz w mące. Smaż porcjami dopóki nie nabiorą złotej barwy i nie staną się chrupiące. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręcznikui posyp solą.
  4. W międzyczasie włóż makaron do granka z gotującą się osoloną wodą i ugotuj al dente. Odcedź i wymieszaj z oliwkowym pesto. Przełóż do salaterki i ułóżna wierzchu usmażone plasterki pomidorów. Podawaj natychmiast po sporządzeniu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE