Dzisiaj jest: Wtorek, 19.09.2017 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Staropolska kapusta wigilijna


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 1 sztuka duża cebula
  • 5 dag  suszonych grzybów
  • 4 łyżki  oleju rzepakowego
  • 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • 2 sztuki jagody jałowca
  • 2 sztuki listki laurowe
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • 1 szczypta  cukru

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, zalej przegotowaną i przestudzoną wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Odcedź, zachowując wywar.
  2. Kapustę kiszoną opłucz, odsącz i odciśnij. Następnie włóż ją do garnka z wywarem z gotowania grzybów. Dolej przegotowanej wody tak, by kapusta była cała przykryta.
  3. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj ją do kapusty razem z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz jagodami jałowca.
  4. Doprowadź kapustę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 35 minut. Dodaj pokrojone grzyby i pozostały olej. Gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszając od czasu do czasu gotuj, aż płyn odparuje.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE