Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Tarta ze szpinakiem


03.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 15 dag  serka homogenizowanego
  • 15 dag  mąki
  • 15 dag  masła
  • 1 szczypta  soli
    Wierzch tarty
  • 2 sztuki pory
  • 40 dag  pomidorków koktajlowych
  • 50 dag  szpinaku
  • 25 dag  serka śmietankowego
  • 20 dag  sera rokpol
  • 2 sztuki jajka
  • ser żółty
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj serek, masło i sól. Wyrób na gładkie ciasto, zawiń je w folię i włóż na 45 minut do zamrażalnika.
  2. Wierzch tarty: Pory pokrój w krążki i zblanszuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i osącz.
  3. Szpinak rozmroź, podsmaż i odparuj. Odstaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie dodaj por, serek, pokruszony rokpol i jajka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz 10 minut w 220 st. C. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie masę szpinakową. Na wierzch ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
  5. Ciasto ponownie zapiecz w piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE