Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tarta ze szpinakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 15 dag  serka homogenizowanego
  • 15 dag  mąki
  • 15 dag  masła
  • 1 szczypta  soli
    Wierzch tarty
  • 2 sztuki pory
  • 40 dag  pomidorków koktajlowych
  • 50 dag  szpinaku
  • 25 dag  serka śmietankowego
  • 20 dag  sera rokpol
  • 2 sztuki jajka
  • ser żółty
  • ostra papryka mielona
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę wsyp do miski, dodaj serek, masło i sól. Wyrób na gładkie ciasto, zawiń je w folię i włóż na 45 minut do zamrażalnika.
  2. Wierzch tarty: Pory pokrój w krążki i zblanszuj przez minutę we wrzątku. Odcedź i osącz.
  3. Szpinak rozmroź, podsmaż i odparuj. Odstaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie dodaj por, serek, pokruszony rokpol i jajka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj.
  4. Blachę wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz 10 minut w 220 st. C. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na nie masę szpinakową. Na wierzch ułóż pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki.
  5. Ciasto ponownie zapiecz w piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij tartę z piekarnika, posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 5 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE