Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wegetariański ryż z patelni


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 300 g  miąższu z ananasa
  • 250 g  kapusty pekińskiej
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 100 g  grzybów shiitake (ewentualnie pieczarki)
  • 3 łyżki  oleju arachidowego
  • 1 łyżka  oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 80 ml  bulionu warzywnego
  • 750 g  ryżu ugotowanego
  • 3 łyżki  jasnego sosu sojowego
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ananas pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Kapustę oczyścić, umyć i pokroić w kwadraty wielkości 1 i 1/2 cm.
  2. Cebule obrać, przekroić na połowę i pokroić w piórka. Czosnek i imbir obrać i drobniutko posiekać. Grzyby oczyścić, odciąć trzon, duże kapelusze przekroić na połowę.
  3. Rozgrzać wok lub dużą patelnię, nalać oba rodzaje oleju, przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać ananas, kapustę, grzyby i cukier, smażyć 5 minut stale mieszając. Dolać bulionu.
  4. Ryż rozluźnić, dodać do warzyw i wszystko stale mieszając ogrzewać przez 3-4 minuty na silnym ogniu. Doprawić sosem sojowym i pieprzem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE