Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 300 g miąższu z ananasa
- 250 g kapusty pekińskiej
- 2 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 100 g grzybów shiitake (ewentualnie pieczarki)
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 80 ml bulionu warzywnego
- 750 g ryżu ugotowanego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ananas pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Kapustę oczyścić, umyć i pokroić w kwadraty wielkości 1 i 1/2 cm.
- Cebule obrać, przekroić na połowę i pokroić w piórka. Czosnek i imbir obrać i drobniutko posiekać. Grzyby oczyścić, odciąć trzon, duże kapelusze przekroić na połowę.
- Rozgrzać wok lub dużą patelnię, nalać oba rodzaje oleju, przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Dodać ananas, kapustę, grzyby i cukier, smażyć 5 minut stale mieszając. Dolać bulionu.
- Ryż rozluźnić, dodać do warzyw i wszystko stale mieszając ogrzewać przez 3-4 minuty na silnym ogniu. Doprawić sosem sojowym i pieprzem.