Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.03.2019 Imieniny: Cyryla i Edwarda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Wegetariańskie cannelloni z ricottą


25.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 700 g  dojrzałych pomidorów
  • 1 sztuka strąk czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 125 g  cukinii
  • 125 g  bakłażana
  • 2 sztuki czerwone cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki gałązki natki
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki  siekanego rozmarynu
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 250 g  ricotty
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta  ostrej mielonej papryki
  • 250 g  cannelloni (bez podgotowywania)
  • 30 g  parmezanu świeżo startego

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Oberwane listki natki drobno posiekać. W dwóch garnkach rozgrzać po 1 łyżce oliwy, do każdego wrzucić połowę czosnku i zeszklić go. Do pierwszego garnka włożyć pomidory, a do drugiego paprykę, cukinię i bakłażan. Dusić 3 minuty na średnim ogniu. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Do warzyw domieszać łyżkę rozmarynu, połowę natki pietruszki oraz 4 łyżki duszonych pomidorów. Sos pomidorowy doprawić resztą ziół oraz koncentratem pomidorowym. Dusić warzywa 5 minut pod pokrywką i 3 minuty w otwartym garnku. Domieszać ricottę i doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (temperatura przy termoobiegu 180 stopni). Do żaroodpornej formy wlać trochę sosu pomidorowego i rozprowadzić go pod dnie. Za pomocą grubej szprycy (od dekorowania tortów i ciast) napełnić cannelloni warzywami i ułożyć je w formie. Całość zalać resztą sosu pomidorowego, oprószyć parmezanem i piec na środkowej półce piekarnika ok. 45 minut.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Tabularaza

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE