Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 14 - 15 osób
Składniki
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 1 sztuka cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 kostki fety
- bułka tarta
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj 1 jajko i mąkę ziemniaczaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Olej rozgrzej na patelni i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szpinak. Gdy szpinak odparuje, a cebula zmięknie dodaj fetę i wymieszaj.
- Weź kęs masy ziemniaczanej, rozpłaszcz na dłoni na placek. Na środek nałóż łyżeczkę farszu ze szpinaku, zlep brzegi formując kotleciki.
- 1 jajko rozkłóć w miseczce. Każdy kotlet zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.