Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 200 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 sztuki jajka
- 800 g szpinaku
- 200 g twarożku śmietankowego
- 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 sztuki startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko i wodę wlej do miski, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli, a następnie zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut. Jeśli zanadto zgęstnieje, rozcieńcz je przed smażeniem naleśników niewielką ilością wody.
- Na natłuszczoną olejem patelnię wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
- Szpinak umyj, włóż do rondla, podlej kilkoma łyżkami wody i duś 4-5 minut. Ostudź, odsącz nadmiar wody i grubo posiekaj liście.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z twarożkiem oraz śmietaną lub jogurtem i dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak i przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
- Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki i ułóż w formie do zapiekania.
- Pomidory wraz z zalewą dopraw solą i pieprzem i polej nimi naleśniki. Posyp parmezanem i zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.