Dzisiaj jest: Piątek, 18.10.2019 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem


06.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 szklanka  wody
  • 2 sztuki jajka
  • 800 g  szpinaku
  • 200 g  twarożku śmietankowego
  • 100 ml  śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
  • 3 ząbki  czosnku
  • 3 sztuki startego parmezanu
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżka  posiekanego szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko i wodę wlej do miski, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli, a następnie zmiksuj. Ciasto odstaw na 30 minut. Jeśli zanadto zgęstnieje, rozcieńcz je przed smażeniem naleśników niewielką ilością wody.
  2. Na natłuszczoną olejem patelnię wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
  3. Szpinak umyj, włóż do rondla, podlej kilkoma łyżkami wody i duś 4-5 minut. Ostudź, odsącz nadmiar wody i grubo posiekaj liście.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z twarożkiem oraz śmietaną lub jogurtem i dokładnie wymieszaj. Dodaj szpinak i przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  5. Farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki i ułóż w formie do zapiekania.
  6. Pomidory wraz z zalewą dopraw solą i pieprzem i polej nimi naleśniki. Posyp parmezanem i zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Rusłana

Posty : 40

Przepisy: 58


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE