Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Zapiekanka bakłażanowo - pomidorowa


16.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 osób


Składniki

  • 1/2 szklanki  oliwy z oliwek
  • 4 sztuki bakłażany pokrojone w grube plastry
  • 8 sztuk dużych pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 1 sztuka posiekany ząbek czosnku
  • 1 sztuka posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki  dokładnie pokrojonego tymianku
  • 200 g  sera mozzarella pokrojonego w cienkie plasterki
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść duże naczynie żaroodporne.
  2. Podgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek w dużej patelni na średnim ogniu. Smaż bakłażana w małych porcjach przez 5-7 minut lub do momentu, kiedy cały zbrązowieje. Dobrze osusz na ręczniku papierowym. W tej samej patelni smaż pomidory przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.
  3. Warstwę bakłażanów umieść na spodzie naczynia żaroodpornego, następnie pokryj warstwą mikstury pomidorowej. Czynność powtarzaj. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu do momentu, kiedy bakłażany będą miękkie.
  4. Ser mozzarella ułóż na wierzch i posyp solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut lub do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE