Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Zapiekanka z warzyw


04.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 g  dyni
  • 600 g  cukinii
  • 600 g  pomidorów
  • 2 sztuki cebule
  • 6 ząbków  czosnku
  • 4 sztuki gałązki tymianku
  • 4 sztuki gałązki oregano
  • 2 sztuki gałązki rozmarynu
  • 8 łyżek  oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię oczyścić, obrać i pokroić w plastry grubości ok. pół centymetra. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić również w cienkie plasterki.
  2. Cebule i czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Zioła umyć i drobno pokroić.
  3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Żaroodporną formę posmarować oliwą. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć w niej cebulę i zioła (ok. 5 minut). Dołączyć czosnek i jeszcze chwilę smażyć razem.
  4. W formie rozłożyć warstwami dynię, pomidory i cukinię. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i mieszanką cebuli z ziołami. Pozostałą oliwą polać warzywa.
  5. Warzywa zapiekać około godzinę na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika (przy termoobiegu w temperaturze 160 stopni), aż staną się miękkie. Bazylię umyć. Potrawę na ciepło podawać po posypaniu bazylią.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Barbarella

Posty : 54

Przepisy: 2


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE