Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 8 sztuk ziemniaków
- 2 sztuki cebule
- 5 dag masła
- 5 dag startego żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj 20 minut. Odcedź i przestudź. Ścinaj wierzchy i łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając 1-cm ścianki.
- Cebule obierz, pokrój w piórka. Miąższ z ziemniaków pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę z miąższem z ziemniaków. Następnie dodaj ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij ziemniaki.
- Blachę wyłóż folią aluminiową i posmaruj ją olejem. Układaj na niej faszerowane ziemniaki i przykrywaj je odkrojonymi wcześniej wierzchami. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!