Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1.5 szklanek mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka maślanki
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 sztuka jajko
- ulubiony dżem
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj mleko, maślankę, sól, cukier, miód oraz jajko. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelej do dzbanka, aby ułatwić dozowanie. Następnie odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Podczas smażenia pamiętaj, że kiedy na górnej części naleśnika pojawią się bąbelki, trzeba przewrócić go na drugą stronę. Gotowe naleśniki rozłóż po 3 naleśniki na talerzu i przełóż dżemem.
Źródło przepisu: Apetyt na zimę