Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g ziemniaki
ugotowane i ostudzone - 130 g kasza manna
- 30 g bułka tarta
- 2 sztuki jajka
- 4 sztuki jabłko
średniej wielkości - 1 łyżka cukier waniliowy
- cynamon
- masło
- bułka tarta
- cukier
- mąka
do podsypywania - 1 łyżeczka cynamon
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do uzyskanej masy dodaj 2 żółtka, szczyptę soli, 30 g bułki tartej oraz kaszę mannę. Wyrób wszystko na jednolite ciasto.
- Białka ubij na sztywno, dodaj do masy ziemniaczanej, po czym wmieszaj, zagniatając. Ciasto powinno być dość kleiste. Jabłka umyj, wydrąż i pokrój w kostkę.
- Blat oprósz mąką i zagnieć na nim ciasto. Następnie uformuj z ciasta wałek. Z wałka odrywaj porcje ciasta, spłaszczaj, nakładaj po kawałku jabłka i posypuj cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Zlep ciasto formując kulki.
- Tak przygotowane knedle gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z bułką tartą, masłem, cynamonem i cukrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku