Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Aromatyczne knedle z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Aromatyczne knedle z jabłkami można również podawać z ubitą śmietaną 18%, cukrem pudrem i posypane cynamonem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  ziemniaki
    ugotowane i ostudzone
  • 130 g  kasza manna
  • 30 g  bułka tarta
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 sztuki  jabłko
    średniej wielkości
  • 1 łyżka  cukier waniliowy
  • cynamon
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier
  • mąka
    do podsypywania
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do uzyskanej masy dodaj 2 żółtka, szczyptę soli, 30 g bułki tartej oraz kaszę mannę. Wyrób wszystko na jednolite ciasto.
  2. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy ziemniaczanej, po czym wmieszaj, zagniatając. Ciasto powinno być dość kleiste. Jabłka umyj, wydrąż i pokrój w kostkę.
  3. Blat oprósz mąką i zagnieć na nim ciasto. Następnie uformuj z ciasta wałek. Z wałka odrywaj porcje ciasta, spłaszczaj, nakładaj po kawałku jabłka i posypuj cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Zlep ciasto formując kulki.
  4. Tak przygotowane knedle gotuj przez 6 minut w osolonym wrzątku. Podawaj z bułką tartą, masłem, cynamonem i cukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Zobacz więcej na temat:

knedlejabłkaprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE