Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 2 sztuki jajka
- masło do posmarowania formy
- 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- kminek
- majeranek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw, a następnie odsącz przez gazę.
- Mleko zagotuj. Gorącym mlekiem zalej masę ziemniaczaną. Mieszaj, aż masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
- Do masy dodaj jajka, sól, kminek, majeranek. Dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę wlej do wysmarowanej masłem brytfanny. Piecz 30 minut w 250 st. C. Po tym czasie polej górę babki śmietaną i piecz kolejne 20 minut.
- Gotową babkę wyjmij z piekarnika i podawaj polaną stopionym tłuszczem.
Źródło przepisu: Moja kuchnia