Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka ziemniaczana ze śmietaną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • masło do posmarowania formy
  • 1/2 szklanki  gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odstaw, a następnie odsącz przez gazę.
  2. Mleko zagotuj. Gorącym mlekiem zalej masę ziemniaczaną. Mieszaj, aż masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  3. Do masy dodaj jajka, sól, kminek, majeranek. Dokładnie wymieszaj. Uzyskaną masę wlej do wysmarowanej masłem brytfanny. Piecz 30 minut w 250 st. C. Po tym czasie polej górę babki śmietaną i piecz kolejne 20 minut.
  4. Gotową babkę wyjmij z piekarnika i podawaj polaną stopionym tłuszczem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE