Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bakłażany faszerowane pomidorkami i mozzarellą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • świeże listki bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 sztuki małe bakłażany
  • 6 sztuk pomidorków cherry
  • 1 sztuka mini mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ i pokrój go w kostkę. Miąższ i wnętrze bakłażana oprósz solą i odstaw na godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie opłucz pod wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem. Dodaj pokrojony miąższ z bakłażana.
  3. Wydrążone bakłażany posmaruj w środku oliwą. Wypełnij je farszem, ułóż w formie wyłożonej folią aluminiową, wysmarowanej oliwą. Na wierzch ułóż połówki pomidorków i mozzarelli. Oprósz oregano, pieprzem i solą.
  4. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE