Dzisiaj jest: Środa, 08.04.2020 Imieniny: Dionizego i Januarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Calzone z pieczarkami i oliwkami


14.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 600 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  soli
  • 16 g  świeżych drożdży
  • 2 łyżki  oliwy
  • 250 ml  ciepłego mleka
    Farsz
  • 4 łyżki  oliwy
  • 4 sztuki czerwone cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 250 g  pieczarek
  • 220 g  czarnych oliwek
  • 2 sztuki pomidory
  • 4 łyżki  posiekanego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 250 g  świeżego tartego parmezanu
  • 1 sztuka jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek i cebule posiekaj i smaż na oliwie przez 7-8 minut. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż. Zdejmij z ognia, dodaj oliwki pokrojone w plasterki i pomidory w kostkę, oregano, przyprawy i ostudź.
  2. Drożdże namocz w mleku. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże. Zrób wgłębienie, wlej resztę mleka i oliwę. Wyrób ciasto, uformuj kulę, umieść w naczyniu i przykryj. Poczekaj, aż podwoi objętość.
  3. Znów wyrób ciasto, podziel na 4 części i rozwałkuj każdą na placek o średnicy 20 cm. Nałóż farsz, posyp serem, brzegi posmaruj wodą, złóż na pół i sklej. Ułóż na blasze i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE