Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 16 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml ciepłego mleka
- Farsz
- 4 łyżki oliwy
- 4 sztuki czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 220 g czarnych oliwek
- 2 sztuki pomidory
- 4 łyżki posiekanego oregano
- sól
- pieprz
- 250 g świeżego tartego parmezanu
- 1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek i cebule posiekaj i smaż na oliwie przez 7-8 minut. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż. Zdejmij z ognia, dodaj oliwki pokrojone w plasterki i pomidory w kostkę, oregano, przyprawy i ostudź.
- Drożdże namocz w mleku. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże. Zrób wgłębienie, wlej resztę mleka i oliwę. Wyrób ciasto, uformuj kulę, umieść w naczyniu i przykryj. Poczekaj, aż podwoi objętość.
- Znów wyrób ciasto, podziel na 4 części i rozwałkuj każdą na placek o średnicy 20 cm. Nałóż farsz, posyp serem, brzegi posmaruj wodą, złóż na pół i sklej. Ułóż na blasze i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka