Dzisiaj jest: Wtorek, 20.11.2018 Imieniny: Feliksa i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5823

Calzone z pieczarkami i oliwkami


14.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 600 g  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  soli
  • 16 g  świeżych drożdży
  • 2 łyżki  oliwy
  • 250 ml  ciepłego mleka
    Farsz
  • 4 łyżki  oliwy
  • 4 sztuki czerwone cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 250 g  pieczarek
  • 220 g  czarnych oliwek
  • 2 sztuki pomidory
  • 4 łyżki  posiekanego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 250 g  świeżego tartego parmezanu
  • 1 sztuka jajko

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek i cebule posiekaj i smaż na oliwie przez 7-8 minut. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż. Zdejmij z ognia, dodaj oliwki pokrojone w plasterki i pomidory w kostkę, oregano, przyprawy i ostudź.
  2. Drożdże namocz w mleku. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i drożdże. Zrób wgłębienie, wlej resztę mleka i oliwę. Wyrób ciasto, uformuj kulę, umieść w naczyniu i przykryj. Poczekaj, aż podwoi objętość.
  3. Znów wyrób ciasto, podziel na 4 części i rozwałkuj każdą na placek o średnicy 20 cm. Nałóż farsz, posyp serem, brzegi posmaruj wodą, złóż na pół i sklej. Ułóż na blasze i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE