Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Calzone ze szpinakiem i cukinią


02.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 45 dag  mąki
  • 4 dag  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 4 łyżki  oliwy
  • 1 sztuka płaska łyżeczka soli
  • 3 ząbki  czosnku
    Farsz
  • 1 sztuka paczka świeżego szpinaku
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 sztuka średnia cukinia
  • 1 opakowanie  fety
  • 1 łyżeczka  oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: W szklance letniej wody rozpuść drożdże z cukrem. Połącz z mąką, solą, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  2. Farsz: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż razem ze szpinakiem na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę fetę.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła. Ułóż na nich farsz i zlep boki, formując duży pieróg. Każdy pieróg posmaruj olejem.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Połóż na niej calzone w dużych odstępach, bo jeszcze urosną.
  5. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem polej sosem czosnkowym.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE