Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 45 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1 sztuka płaska łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- Farsz
- 1 sztuka paczka świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka czerwona papryka
- 2 łyżki oleju
- 1 sztuka średnia cukinia
- 1 opakowanie fety
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: W szklance letniej wody rozpuść drożdże z cukrem. Połącz z mąką, solą, oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Farsz: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż razem ze szpinakiem na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Dopraw do smaku oregano, solą i pieprzem. Na końcu dodaj pokrojoną w kostkę fetę.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła. Ułóż na nich farsz i zlep boki, formując duży pieróg. Każdy pieróg posmaruj olejem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Połóż na niej calzone w dużych odstępach, bo jeszcze urosną.
- Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Przed podaniem polej sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka