Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- 500 g mąki bezglutenowej
- 35 g oleju
- 400 ml wody
- 20 g cukru
- 5 g soli
- 7 g drożdży w proszku
- 50 g siemienia lnianego
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski. Dodaj cukier, sól oraz drożdże. Wlej olej i wodę. Wyrób mieszadłami, aż wszystkie składniki się połączą. Dodaj siemię lniane.
- Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj olejem.
- Ciasto rozłóż do foremek, odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło. Po tym czasie posmaruj wierzch ciasta wodą lub białkiem.
- Chleby piecz 50 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia