Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 200 g mąki + do podsypania
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 400 g świeżych kurek
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź i przeciśnij przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodaj jajko, 150 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Wyrób ciasto, przełóż je na posypaną mąką stolnicę, podziel na 8 części, z każdej uformuj wałeczek i pokrój go na ukośne kluski.
- Kopytka wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj przez 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na duży talerz do odparowania.
- Oczyść kurki, pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozpuść na patelni masło, wrzuć cebulę lekko zeszklij. Dodaj kurki i listki tymianku, smaż jeszcze 4 minuty, często mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni podsmaż na oliwie ostudzone kopytka. Podawaj z kurkami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia