Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 szklanki ciecierzycy
- 3 sztuki cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka pomidorów w zalewie
- 1 sztuka puszka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z posiekanym czosnkiem na maśle klarowanym. Dodaj przyprawy, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę oraz pomidory. Wlej 2/3 puszki mleka kokosowego. Duś pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną.
- Pod koniec gotowania dodaj pozostałe mleko kokosowe i sok z cytryny.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka