Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cukinie faszerowane groszkiem i orzechami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki małe cukinie
  • 2 sztuki jabłka
  • 1 sztuka duża cebula
  • 3 łyżki  masła
  • 100 g  zielonego groszku
  • 1 łyżka  posiekanych listków mięty
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 200 g  posiekanych orzechów laskowych
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków mięty
  • kilka listków melisy

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu. Następnie wrzuć cukinie na chwilę do lekko osolonego wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i osusz.
  2. Wydrążony miąższ cukinii posiekaj w kostkę. Jabłka i cebule obierz, pokrój w plastry.
  3. W garnku rozgrzej 1,5 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojony miąższ z cukinii, groszek oraz miętę, wymieszaj i chwilę podduś. Na koniec dodaj jabłka, sok oraz skórkę otartą z cytryny, przykryj i duś na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy farsz ostygnie zmiksuj go razem z orzechami, dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i wymieszaj.
  5. Tak przygotowaną pastą napełnij wydrążone wcześniej cukinie. Ułóż faszerowane warzywa w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posyp je wiórkami z pozostałego masła. Zapiekaj przez 30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce Lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE