Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 80 dag mrożonego kalafiora
- 3 sztuki cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 sztuki szkl. mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki nasion kminku
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 szczypta chili w proszku
- sól
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki masła najlepiej klarowanego
- natka pietruszki lub koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzej masło i olej, wrzuć kminek, posiekane cebule oraz starty czosnek. Wymieszaj, wlej kilka łyżek bulionu i duś 2-3 minuty.
- Następnie dodaj curry, wlej pozostały bulion, najlepiej ciepły, wrzuć podzielony na różyczki kalafior i gotuj, aż będzie miękki.
- Wlej mleko kokosowe, dopraw kurkumą, chili, imbirem i powoli zagotuj. Gotowe danie podawaj posypane natką pietruszki lub koperkiem z ryżem, ziemniakami z wody lub pieczywem.
Źródło przepisu: Ciepłe dania na obiad i kolację