Dzisiaj jest: Niedziela, 19.08.2018 Imieniny: Bolsława i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Cynamonowy przysmak


06.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 3 łyżki  wody gazowanej
  • 4 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • sól
  • 1 łyżka  margaryny
  • 3 łyżki  rodzynek
  • 3 łyżki  posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki  rumu
  • 1 łyżeczka  cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Rodzynki zalej rumem, odstaw.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli i margaryną. Nie przerywając ubijania stopniowo wlewaj mleko i wodę, a następnie wsypuj 3/4 szklanki przesianej mąki. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie masę połącz z ubitą na sztywno pianą z białek, pozostałą mąką, rodzynkami, 1/2 cynamonu i orzechami. Wymieszaj.
  4. Usmaż 4 naleśniki. Przed podaniem posyp pozostałym cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE