Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Cynamonowy przysmak


06.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 3 łyżki  wody gazowanej
  • 4 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • sól
  • 1 łyżka  margaryny
  • 3 łyżki  rodzynek
  • 3 łyżki  posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki  rumu
  • 1 łyżeczka  cynamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Rodzynki zalej rumem, odstaw.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, szczyptą soli i margaryną. Nie przerywając ubijania stopniowo wlewaj mleko i wodę, a następnie wsypuj 3/4 szklanki przesianej mąki. Odstaw na 30 minut.
  3. Następnie masę połącz z ubitą na sztywno pianą z białek, pozostałą mąką, rodzynkami, 1/2 cynamonu i orzechami. Wymieszaj.
  4. Usmaż 4 naleśniki. Przed podaniem posyp pozostałym cynamonem i ewentualnie cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Scrat07

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE