Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Czerwone wstążki w sosie serowym


14.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 40 dag  mąki semoliny
  • 4 sztuki jajka
  • 1.5 łyżek  oliwy
  • 4 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta  soli
    Sos
  • 13 dag  sera gorgonzola
  • 13 dag  sera ricotta
  • 6 dag  tartego parmezanu
  • 3/4 szklanki  kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • czarny pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, jajka, oliwę, koncentrat. Za pomocą widelca wymieszaj składniki, a następnie zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Uformuj kulę, ułóż na desce oprószonej mąką, przykryj szklaną miską i zostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienkie płaty i potnij we wstążki. Lekko podsusz.
  4. Do garnka wlej śmietanę, dodaj pokruszoną gorgonzolę, ricottę, wsyp parmezan oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, do momentu aż sery się rozpuszczą.
  5. Makaron wrzucaj do osolonego wrzątku z łyżką oliwy. Gotuj 4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i przełóż do sosu serowego. Wymieszaj.
  6. Gotowe danie podawaj na ogrzanych talerzach, oprószone pieprzem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE