Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Lazania z pieczarkami ze szpinakiem i serem feta


13.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 osób


Składniki

  • 18 sztuk płatów makaronu lasagne
  • 400 g  kostkowanych pomidorów z puszki łącznie z sokiem
  • 250 g  przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka  octu winnego
  • 1 łyżeczka  suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka  suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki  czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 g  tartego sera mozzarella,
  • 250 g  sera feta skostkowanego
  • 300 g  rozmrożonego szpinaku, odsączonego
  • 1 sztuka jajko, wymieszane białko z jajkiem
  • 400 g  pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.2 Posmaruj blachę do pieczenia oliwą z oliwek3 Ugotuj makaron lasagne do miękkości.4 Tymczasem w garnku przygotuj farsz pomidorowy - wymieszaj razem pomidory (z sokiem), koncentrat pomidorowy, ocet winny, zioła i przyprawy, podgrzej do wrzenia na średnim ogniu; zmniejszyć ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.5 W średniej misce wymieszaj razem ser mozzarella, ser feta, szpinak i jajko - farsz serowy6 Na blasze ułóż na dole 6 płatów makaronu7 Na makaronie ułóż 1/2 farszu pomidorowego8 Następnie nałóż 1/2 farszu serowego9 Następnie nałóż 1/2 pokrojonych pieczarek10 Następnie ułóż 6 płatów makaronu11 Na makaron ułóż 1/2 farszu pomidorowego (pozostaw trochę na wierzch), 1/2 farszu serowego (pozostaw trochę na wierzch) i 1/2 pokrojonych pieczarek12 Ułóż 6 płatów makaronu13 Ułóż na makaron farsz pomidrowy i serowy12 Piecz przez ok. 25 minut, aż roztopi się ser na powierzchni



Przepis dodany przez:

zimna Zośka

Posty : 46

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE