Dzisiaj jest: Piątek, 21.09.2018 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Domowa granola z mlekiem waniliowym


13.07.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Domowa granola to sposób na szybkie, pożywne śniadanie, które można dowolnie urozmaicać. Wypróbuj w wersji z mlekiem waniliowym, która poprawi nastrój, dodatkowo dostarczając ogromną porcję składników odżywczych na początek dnia.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 3 łyżki  miód
  • 5 łyżek  płatki owsiane
  • 2 łyżki  otręby żytnie
  • 1 łyżka  rodzynki
  • 1 łyżka  sezam ziarenka
  • 1 łyżka  jagody goji
  • 1 łyżka  suszona żurawina
  • 2 łyżki  płatki migdałów
  • 1 garść  orzechy włoskie
    krojone
  • mleko waniliowe
  • owoce sezonowe
    np. maliny, borówki - do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać.
  2. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym - w zależności od preferencji).
  3. Udekorować świeżymi owocami sezonowymi.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 87


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE