Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 40 dag mąki pszennej
- 8 g świeżych drożdży
- 2 dag cukru + 2 łyżeczki do zaczynu
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 ml mleka + 5 łyżek do zaczynu
- 3 dag roztopionego masła
- Dodatkowo
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka mleka
- Farsz
- 6 dag miękkiego masła
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mleka i zrób zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, roztopione i przestudzone masło, mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie spłaszcz tak, aby powstały podłużne bułeczki. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozetrzyj z masłem oraz ziołami. Powstałą masę włóż do rękawa cukierniczego.
- Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Ostrym nożem natnij do połowy, wyciśnij w to miejsce nadzienie. Piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!