Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 3 szklanki mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 sztuki jajka
- 4 sztuki dojrzałe banany
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, sodę, sól oraz cynamon i wymieszaj.
- W osobnej misce rozgnieć banany. W drugiej misce rozbełtaj jajka z cukrem oraz olejem. Następnie dodaj rozgniecione banany i wszystko wymieszaj. Uzyskaną masę dodaj do mieszanki mąki i cynamonu. Wsyp posiekane orzechy i wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylej ciasto. Wierzch posyp orzechami. Piecz 45-55 minut w temperaturze 175 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia