Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 250 g wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól oraz rozczyn z drożdży i wymieszaj ciasto łyżką. Następnie miskę zakryj folią spożywczą i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprósz je mąką i delikatnie odklej od ścianek miski.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st. C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i ostrożnie włóż do niego ciasto. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 250 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 3 minuty.
- Gdy chleb ładnie się zrumieni, wyjmij go z piekarnika i przełóż na deskę do ostygnięcia.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka