Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Domowy chlebek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 350 g  mąki pszennej typ 450
  • 250 g  wody
  • 10 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól oraz rozczyn z drożdży i wymieszaj ciasto łyżką. Następnie miskę zakryj folią spożywczą i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprósz je mąką i delikatnie odklej od ścianek miski.
  3. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 st. C na 30 minut. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i ostrożnie włóż do niego ciasto. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 250 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 3 minuty.
  4. Gdy chleb ładnie się zrumieni, wyjmij go z piekarnika i przełóż na deskę do ostygnięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE