Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 20 g drożdże
- 100 g cukier puder
+ 8 łyżek - 100 g masło
- 250 ml mleko
- 500 g mąka
+do posypania - 2 sztuki jajka
- 8 sztuk żółtko z jajka
- 1/2 sztuki skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukier
- 200 ml wino białe wytrawne
- 1 szczypta sól
- 1 opakowanie cukier waniliowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozdrobnij i połącz z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodaj połowę letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki dobrze wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę przesianą ze szczyptą soli. Dodaj 2 jajka, wyrośnięty rozczyn, skórkę z pomarańczy, 100 g cukru pudru oraz resztę letniego mleka. Wyrób gładkie ciasto, oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto podziel na kawałki i uformuj z nich kulki. W formie żaroodpornej rozpuść masło, po czym obtocz w nim kluski ze wszystkich stron i ułóż jedna obok drugiej. Piecz 25 minut w 180 st. C.
- Miskę umieść w gorącej kąpieli wodnej. Do naczynia wlej wino i dodaj żółtka, resztę cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Masę ubijaj, aż zgęstnieje. Drożdżówki rozłóż na talerzach i polej sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku