Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Drożdżowe kulki z sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Drożdżowe kulki z sosem to danie bardzo smaczne.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 20 g  drożdże
  • 100 g  cukier puder
    + 8 łyżek
  • 100 g  masło
  • 250 ml  mleko
  • 500 g  mąka
    +do posypania
  • 2 sztuki  jajka
  • 8 sztuk  żółtko z jajka
  • 1/2 sztuki  skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 200 ml  wino białe wytrawne
  • 1 szczypta  sól
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozdrobnij i połącz z 1 łyżeczką cukru. Następnie dodaj połowę letniego mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki dobrze wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę przesianą ze szczyptą soli. Dodaj 2 jajka, wyrośnięty rozczyn, skórkę z pomarańczy, 100 g cukru pudru oraz resztę letniego mleka. Wyrób gładkie ciasto, oprósz mąką i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Ciasto podziel na kawałki i uformuj z nich kulki. W formie żaroodpornej rozpuść masło, po czym obtocz w nim kluski ze wszystkich stron i ułóż jedna obok drugiej. Piecz 25 minut w 180 st. C.
  4. Miskę umieść w gorącej kąpieli wodnej. Do naczynia wlej wino i dodaj żółtka, resztę cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Masę ubijaj, aż zgęstnieje. Drożdżówki rozłóż na talerzach i polej sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE