Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
- 20 g drożdży
- 2 sztuki żółtka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 500 ml jagód
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jagody obsyp mąką, aby się nie posklejały.
- W ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki wymieszaj drożdże. Gdy wyrosną, dodaj żółtka, sól, mąkę, masło i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gdy wyrośnie podziel ciasto na kawałki, wyrabiaj przez chwilę. Rozwałkuj na grubość 1 cm.
- Szklanką wycinaj krążki, układaj na nich jagody i zawijaj.
- Pampuchy gotuj na parze przez 7-10 minut. Podawaj ze śmietaną i świeżymi jagodami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza