Dzisiaj jest: Niedziela, 29.03.2020 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Drożdżowe pampuchy z jagodami


30.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej + 3 łyżki
  • 20 g  drożdży
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  rozpuszczonego masła
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 szklanka  mleka
  • 500 ml  jagód

Sposób przyrządzania:

  1. Jagody obsyp mąką, aby się nie posklejały.
  2. W ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki wymieszaj drożdże. Gdy wyrosną, dodaj żółtka, sól, mąkę, masło i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy wyrośnie podziel ciasto na kawałki, wyrabiaj przez chwilę. Rozwałkuj na grubość 1 cm.
  4. Szklanką wycinaj krążki, układaj na nich jagody i zawijaj.
  5. Pampuchy gotuj na parze przez 7-10 minut. Podawaj ze śmietaną i świeżymi jagodami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE