Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Drożdżowe pampuchy z jagodami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej + 3 łyżki
  • 20 g  drożdży
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  rozpuszczonego masła
  • 1 szczypta  soli
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 szklanka  mleka
  • 500 ml  jagód

Sposób przyrządzania:

  1. Jagody obsyp mąką, aby się nie posklejały.
  2. W ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki wymieszaj drożdże. Gdy wyrosną, dodaj żółtka, sól, mąkę, masło i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy wyrośnie podziel ciasto na kawałki, wyrabiaj przez chwilę. Rozwałkuj na grubość 1 cm.
  4. Szklanką wycinaj krążki, układaj na nich jagody i zawijaj.
  5. Pampuchy gotuj na parze przez 7-10 minut. Podawaj ze śmietaną i świeżymi jagodami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE