Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Drożdżowe pierożki z kapustą i grochem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Drożdżowe pierożki z kapustą i grochem to przepis na smaczną alternatywę dla tradycyjnych, gotowanych pierogów.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 500 g  mąka pszenna
  • 20 g  drożdże
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 1 szklanka  mleko
  • 2 łyżki  masło
    miękkie
  • 1 sztuka  jajka
  • 1/4 łyżeczki  sól
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
    Farsz:
  • 100 g  groch
    połówki, żółty
  • 500 g  kapusta kwaszona
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę odciśnij, poszatkuj i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i podlej wszystko niewielką ilością wody. Duś do miękkości przez 75 minut.
  2. Groch przebierz, opłucz i osącz. Dodaj do gotującej się kapusty na 30 minut przed końcem gotowania. Farsz wymieszaj z olejem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Mleko lekko podgrzej. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, jajko oraz masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto, powoli dolewając pozostałe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć i cienko rozwałkuj. Z ciasta wycinaj szklanką krążki i nałóż na nie farsz . Składaj ciasto na pół i mocno zlep brzegi formując pierożki.
  5. Tak przygotowane pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE