Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąka pszenna
- 20 g drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 szklanka mleko
- 2 łyżki masło
miękkie - 1 sztuka jajka
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 sztuka żółtko z jajka
- Farsz:
- 100 g groch
połówki, żółty - 500 g kapusta kwaszona
- 2 sztuki liście laurowe
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 2 łyżki olej
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę odciśnij, poszatkuj i włóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i podlej wszystko niewielką ilością wody. Duś do miękkości przez 75 minut.
- Groch przebierz, opłucz i osącz. Dodaj do gotującej się kapusty na 30 minut przed końcem gotowania. Farsz wymieszaj z olejem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Mleko lekko podgrzej. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, jajko oraz masło i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto, powoli dolewając pozostałe mleko. Odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieć i cienko rozwałkuj. Z ciasta wycinaj szklanką krążki i nałóż na nie farsz . Składaj ciasto na pół i mocno zlep brzegi formując pierożki.
- Tak przygotowane pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!