Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki szalotki, pokroić w 2 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g grubo posiekanej świeżej kolendry lub 10 g suszonej kolendry
- 60 g grubo posiekanej świeżej mięty lub 6 g suszonej mięty
- 400 g ciecierzycy z puszki, opłukanej i osuszonej lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka kminku mielonego kminu (czarnuszki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- olej w aerozolu do gotowania warzyw
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 sztuki chlebki pita z kieszonką
- trochę rozdrobnionej sałaty
- 1 sztuka pomidor pocięty na kostkę
- 1 sztuka cebula czerwona pocięta na plasterki
- Sos jogurtowy
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
- 30 ml świeżego soku wyciśniętego z cytryny (2 łyżki)
- 1 sztuka ogórek zielony, obrany
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Najlepiej w mikserze (blenderze) przygotuj sos jogurtowy - dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, następnie przykryj i wstaw do lodówki.
- Podpiecz chlebki pita najlepiej w piekarniku.
- Do blendera dodaj: szalotkę, czosnek, kolendrę, miętę i zmiel, aż wszystkie składniki dokładnie się rozdrobnią.
- Następnie do blendera dodaj ciecierzycę, bułkę tartą, kminek, proszek do pieczenia, sól i Tabasco i blenderuj aż mix będzie miał konsystencję owsianki.
- Zwilż ręce olejem roślinnym i uformuj 4 hamburgery
- Spryskaj każdego hamburgera z każdej strony olejem w sprayu.
- Rozgrzej na patelni oliwę, ale nie pozwól, aby dymiła, podgrzewaj na średnim ogniu.
- Smaż falafele przez ok 4 minuty z każdej strony do złotego koloru i uzyskania chrupkości z wierzchu.
- Delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu falafele.
- Umieść falafele w podpieczonym chlebku pita, dodaj posiekaną sałatę, pokostkowane pomidory, plastry czerwonej cebuli.
- Polej na wierzch sosem jogurtowym.