Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.06.2018 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Falafel (wegetariański hamburger)


18.02.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki szalotki, pokroić w 2 cm kawałki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 100 g  grubo posiekanej świeżej kolendry lub 10 g suszonej kolendry
  • 60 g  grubo posiekanej świeżej mięty lub 6 g suszonej mięty
  • 400 g  ciecierzycy z puszki, opłukanej i osuszonej lub 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki  bułki tartej
  • 1 łyżeczka  kminku mielonego kminu (czarnuszki)
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  sosu Tabasco
  • olej w aerozolu do gotowania warzyw
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 4 sztuki chlebki pita z kieszonką
  • trochę rozdrobnionej sałaty
  • 1 sztuka pomidor pocięty na kostkę
  • 1 sztuka cebula czerwona pocięta na plasterki
    Sos jogurtowy
  • 250 ml  jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku, rozdrobniony
  • 30 ml  świeżego soku wyciśniętego z cytryny (2 łyżki)
  • 1 sztuka ogórek zielony, obrany
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Najlepiej w mikserze (blenderze) przygotuj sos jogurtowy - dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, następnie przykryj i wstaw do lodówki.
  2. Podpiecz chlebki pita najlepiej w piekarniku.
  3. Do blendera dodaj: szalotkę, czosnek, kolendrę, miętę i zmiel, aż wszystkie składniki dokładnie się rozdrobnią.
  4. Następnie do blendera dodaj ciecierzycę, bułkę tartą, kminek, proszek do pieczenia, sól i Tabasco i blenderuj aż mix będzie miał konsystencję owsianki.
  5. Zwilż ręce olejem roślinnym i uformuj 4 hamburgery
  6. Spryskaj każdego hamburgera z każdej strony olejem w sprayu.
  7. Rozgrzej na patelni oliwę, ale nie pozwól, aby dymiła, podgrzewaj na średnim ogniu.
  8. Smaż falafele przez ok 4 minuty z każdej strony do złotego koloru i uzyskania chrupkości z wierzchu.
  9. Delikatnie odsącz z nadmiaru tłuszczu falafele.
  10. Umieść falafele w podpieczonym chlebku pita, dodaj posiekaną sałatę, pokostkowane pomidory, plastry czerwonej cebuli.
  11. Polej na wierzch sosem jogurtowym.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dagmara

Posty : 18

Przepisy: 15


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE