Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Farfalle z gorgonzolą


11.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na farfalle z gorgonzolą można zmodyfikować i do przygotowania sosu zamiast gorgonzoli użyć rokfora lub lazura.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  makaron farfalle (motylki)
  • 200 g  ser gorgonzola
  • 200 ml  śmietana
    18%
  • 1/2 szklanki  wino białe wytrawne
  • 150 g  orzechy włoskie
  • pieprz
    do smaku
  • rukola
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć posiekane orzechy i upraż je na małym ogniu. Następnie przełóż je do miseczki.
  2. Na patelnię wlej śmietankę, rozgrzej ją i dodaj pokruszoną gorgonzolę. Następnie wlej wino, zmniejsz ogień i podgrzewaj wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Odcedzony makaron włóż bezpośrednio na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp orzechami, oprósz pieprzem i udekoruj rukolą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE