Dzisiaj jest: Piątek, 03.04.2020 Imieniny: Ryszarda i Pankracego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Farfalle z gorgonzolą


11.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na farfalle z gorgonzolą można zmodyfikować i do przygotowania sosu zamiast gorgonzoli użyć rokfora lub lazura.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 g  makaron farfalle (motylki)
  • 200 g  ser gorgonzola
  • 200 ml  śmietana
    18%
  • 1/2 szklanki  wino białe wytrawne
  • 150 g  orzechy włoskie
  • pieprz
    do smaku
  • rukola
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć posiekane orzechy i upraż je na małym ogniu. Następnie przełóż je do miseczki.
  2. Na patelnię wlej śmietankę, rozgrzej ją i dodaj pokruszoną gorgonzolę. Następnie wlej wino, zmniejsz ogień i podgrzewaj wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając.
  3. Odcedzony makaron włóż bezpośrednio na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp orzechami, oprósz pieprzem i udekoruj rukolą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE