Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 g makaron farfalle (motylki)
- 200 g ser gorgonzola
- 200 ml śmietana
18% - 1/2 szklanki wino białe wytrawne
- 150 g orzechy włoskie
- pieprz
do smaku - rukola
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj al dente. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć posiekane orzechy i upraż je na małym ogniu. Następnie przełóż je do miseczki.
- Na patelnię wlej śmietankę, rozgrzej ją i dodaj pokruszoną gorgonzolę. Następnie wlej wino, zmniejsz ogień i podgrzewaj wszystko przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Odcedzony makaron włóż bezpośrednio na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp orzechami, oprósz pieprzem i udekoruj rukolą.
Źródło przepisu: Moje smaki życia