Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 szklanki fasoli
- 2 sztuki cebule
- 1/2 sztuki pęczka mięty
- 1/2 szklanki oleju
- 5 sztuk pomidorów
- 3 łyżki papryki w proszku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę opłucz, zalej wodą i zostaw na noc. Następnie ugotuj z listkami mięty. Gdy fasola zmięknie, odcedź ją.
- Cebule obierz, pokrój w plastry i podsmaż na połowie rozgrzanego oleju. Dodaj fasolę, oprósz wszystko solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Pomidory umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Podsmażoną fasolę wyłóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż pokrojone pomidory. Całość oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Piecz 15 minut w 160 st. C.
- Gotową potrawę polej podsmażoną na pozostałym oleju papryką i posyp listkami mięty.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników