Dzisiaj jest: Wtorek, 07.04.2020 Imieniny: Donata i Rufina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Faszerowana papryka z cieciorką i kaszą jaglaną


05.10.2016
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Papryka zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów i co najważniejsze zwiększa odporność organizmu. Idealnie pasują do rozgrzewających, sycących oraz pełnych przypraw dań, które królują w jesiennym menu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki  papryka
    kolor dowolny
  • 1/2 puszki  ciecierzyca
  • 1 szklanka  kasza jaglana
  • 500 g  pomidory
    krojone (z puszki / kartonika)
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • 1/2 opakowania  ser parmezan
    tarty
  • 1 garść  bazylia
    świeża
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • 1/2 łyżeczki  papryka wędzona (przyprawa)
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dodajemy oliwę z oliwy na patelnię, po rozgrzaniu podduszamy pokrojoną w piórka cebulę.
  2. Następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz wlewamy pomidory w kartonie. Całość dusimy około 8 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i odcedzamy cieciorkę (ciecierzycę) z puszki.
  4. Kolejno do sosu na patelni dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, paprykę wędzoną, chili, bazylię, sól oraz pieprz. Zawartość dokładnie mieszamy, dorzucamy ciecierzycę oraz kaszę jaglaną i gotujemy około 10 minut.
  5. Następnie myjemy papryki, odcinamy od nich "wieczka" oraz oczyszczamy je z gniazd i pestek, tak aby środek był czysty. Do wydrążonych papryk wkładamy farsz z patelni, czubek posypujemy parmezanem i przykrywamy odciętą częścią.
  6. Faszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w 180 C przez ok. 20 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE