Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Fusilli z gremolatą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  makaronu świderki
  • 1 sztuka brokuł
  • 1 sztuka cukinia
  • 1 sztuka cytryna
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek  oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Brokuł podziel na różyczki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  2. Gremolata: Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Następnie dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sok oraz skórkę otartą z cytryny oraz 3 łyżki oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wymieszaj i odstaw.
  3. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, na 5 minut przed odcedzeniem dodaj różyczki brokułu. Następnie odcedź i z powrotem przełóż do garnka, w którym się gotował.
  4. Cukinię usmaż na pozostałym oleju, wymieszaj ją z gremolatą i dodaj do makaronu. Wymieszaj wszystko i podziel na porcje.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE