Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 250 g makaron fusilli (świderki)
- 1 sztuka kalafior
- 50 g pistacje
- 5 łyżek śmietana
18% - 1 szklanka ser żółty
starty - 1 łyżka masło
- 1 łyżka mąka
- 1 szklanka woda
z gotowania kalafiora - sól
do smaku - pieprz ziołowy
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Kalafior umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Po 10 minutach wyjmij kalafior na cedzak i odstaw na chwilę.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie wlej szklankę wody z gotowania kalafiora, zagotuj i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj, uważając by śmietana się nie zważyła.
- Ciągle gotując, stopniowo dodawaj starty ser i gotuj, aż ser się rozpuści. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dorzuć różyczki kalafiora, wymieszaj.
- Na talerzach rozłóż makaron. Polej sosem kalafiorowym i posyp posiekanymi pistacjami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka