Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Gnocchi z grecką nutą


07.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka mała papryczka chili
  • 3 ząbki  czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 2 łyżki  kaparów
  • 200 g  liści szpinaku
  • 80 g  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
  2. Czosnek obierz, po czym pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego drobno posiekaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ostrym nożem przekrój na pół.
  4. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na chwilę do ocieknięcia. Następnie po odcięciu ogonków liście pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odstaw je do schłodzenia. Gdy ostygną, warzywa obierz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.
  6. Do ziemniaczanego puree dodaj jajko, odrobinę soli i 3/4 mąki. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, podsypując je pozostałą mąką. Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałeczek o średnicy palca, po czym pokrój je na kawałki o szerokości 2 cm.
  7. Na kluskach widelcem zrób ozdobny wzorek. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Stopniowo wrzucaj gnocchi.
  8. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedź je i odstaw na chwilę do ocieknięcia.
  9. Papryczkę chili i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Po chwili dołóż oczyszczone liście szpinaku.
  10. Składniki podgrzewaj mieszając. Całość podlej odrobiną wody, w której gotowały się gnocchi. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Do zawartości patelni dołóż gnocchi. Składniki lekko wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Danie podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE