Dzisiaj jest: Wtorek, 18.06.2019 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Gnocchi z grecką nutą


07.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka mała papryczka chili
  • 3 ząbki  czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 2 łyżki  kaparów
  • 200 g  liści szpinaku
  • 80 g  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
  2. Czosnek obierz, po czym pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego drobno posiekaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ostrym nożem przekrój na pół.
  4. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na chwilę do ocieknięcia. Następnie po odcięciu ogonków liście pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odstaw je do schłodzenia. Gdy ostygną, warzywa obierz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.
  6. Do ziemniaczanego puree dodaj jajko, odrobinę soli i 3/4 mąki. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, podsypując je pozostałą mąką. Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałeczek o średnicy palca, po czym pokrój je na kawałki o szerokości 2 cm.
  7. Na kluskach widelcem zrób ozdobny wzorek. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Stopniowo wrzucaj gnocchi.
  8. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedź je i odstaw na chwilę do ocieknięcia.
  9. Papryczkę chili i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Po chwili dołóż oczyszczone liście szpinaku.
  10. Składniki podgrzewaj mieszając. Całość podlej odrobiną wody, w której gotowały się gnocchi. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Do zawartości patelni dołóż gnocchi. Składniki lekko wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Danie podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE