Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Gnocchi z grecką nutą


07.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka mała papryczka chili
  • 3 ząbki  czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 250 g  pomidorków koktajlowych
  • 100 g  czarnych oliwek
  • 2 łyżki  kaparów
  • 200 g  liści szpinaku
  • 80 g  startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, włóż do garnka z osoloną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu do czasu, aż zmiękną.
  2. Czosnek obierz, po czym pokrój w plasterki lub przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili umyj i po wydrążeniu gniazda nasiennego drobno posiekaj.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ostrym nożem przekrój na pół.
  4. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, po czym odstaw na chwilę do ocieknięcia. Następnie po odcięciu ogonków liście pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odstaw je do schłodzenia. Gdy ostygną, warzywa obierz, a następnie przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem.
  6. Do ziemniaczanego puree dodaj jajko, odrobinę soli i 3/4 mąki. Wyrób gładkie, nielepiące się ciasto, podsypując je pozostałą mąką. Przygotowane ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałeczek o średnicy palca, po czym pokrój je na kawałki o szerokości 2 cm.
  7. Na kluskach widelcem zrób ozdobny wzorek. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Stopniowo wrzucaj gnocchi.
  8. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Następnie odcedź je i odstaw na chwilę do ocieknięcia.
  9. Papryczkę chili i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj pomidorki koktajlowe, oliwki i kapary. Po chwili dołóż oczyszczone liście szpinaku.
  10. Składniki podgrzewaj mieszając. Całość podlej odrobiną wody, w której gotowały się gnocchi. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Do zawartości patelni dołóż gnocchi. Składniki lekko wymieszaj i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Danie podawaj posypane parmezanem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE