Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 350 g szpinak
mrożony, w liściach - 200 g pomidory
czereśniowe - 500 g gnocchi
- tłuszcz
do formy - 400 ml sos carbonara
- 80 g ser gouda
starty - sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak wyłóż na durszlak i zostaw do rozmrożenia. Pomidory umyj i pokrój na połówki.
- Gnocchi ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź. Ze szpinaku odciśnij nadmiar wody i wymieszaj go z gnocchi i pomidorami.
- Płytkie naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i przełóż do niego gnocchi z warzywami.
- Do sosu carbonara dodaj starty ser. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalej zapiekankę. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane