Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami


27.02.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to wegetariańska wersja przepisu tradycyjnych mięsnych gołąbków. Gotowe gołąbki najlepiej smakują polane sosem grzybowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta biała
  • 2 szklanki  kasza gryczana
  • 500 g  pieczarki
  • 4 sztuki  cebula
  • 1.5 szklanek  woda
  • 2 łyżeczki  majeranek
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 1/2 łyżeczki  gałka muszkatołowa
    mielona
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 łyżka  sos sojowy
  • 2 łyżki  oliwa
  • pieprz
    do smaku
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty wytnij głąb. Liście oddziel i gotuj we wrzątku przez kilka minut, aż zmiękną. Odcedź i wytnij grube nerwy.
  2. W głębokim garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Kaszę wypłucz na sicie, po czym wrzuć na oliwę i praż przez kilka minut, mieszając. Następnie podlej wodą, dodaj przyprawy i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Wrzuć grzyby na suchą patelnię i podsmażaj, aż puszczą sok. Trzymaj na ogniu, aż odparują. Wlej oliwę i smaż mieszając. Cebule drobno posiekaj i dodaj do pieczarek. Smaż, aż się zrumieni.
  4. Ugotowaną kaszę wymieszaj z cebulą i pieczarkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj formując gołąbki.
  5. Dno żaroodpornego naczynia wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich ułóż przygotowane gołąbki. Podlej delikatnie osoloną wodą. Na wierzchu ułóż pozostałe liście kapusty.
  6. Duś pod przykryciem przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Daisy07

Posty : 13

Przepisy: 170


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE