Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Gołąbki z liści winogron z kukurydzą


27.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki szalotki
  • 1/2 sztuki pora
  • 1 sztuka puszka kukurydzy
  • kilka plastrów suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 1 łyżka  mąki
  • 200 g  marynowanych w słoiku liści winogron
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona
  • 1 sztuka cytryna
  • bulion warzywny
    Sos
  • 250 g  jogurtu greckiego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • sól
  • grubo mielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotki obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj pokrojonego na kawałki pora i podsmażaj, aż zmięknie. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do smażącego się pora.
  2. Mleko wymieszaj z mąką i zalej smażące się warzywa. Podgrzewaj mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
  3. Liście winogron opłucz z zalewy. Na każdy nałóż farsz z kukurydzy. Na wierzchu połóż paski suszonych pomidorów osączonych z zalewy. Zwiń liście formując gołąbki i zepnij je wykałaczką, by się nie rozwinęły.
  4. Tak przygotowane gołąbki ułóż ściśle koło siebie w garnku, zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Jogurt grecki wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
  6. Gotowe gołąbki podawaj z sosem czosnkowym i cytryną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE