Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk liści kapusty włoskiej
- 1 sztuka cebula
- 500 g ziemniaków
- 1 sztuka jajko
- 5 sztuk czubatych łyżek mąki
- majeranek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Warzywa wymieszaj z jajkiem, mąką, solą, pieprzem i majerankiem.
- Liście kapusty gotuj przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, aż zmiękną. Po osączeniu ostrożnie zetnij twarde części.
- Na liście wyłóż po porcji ziemniaczanego farszu. Następnie zwijaj liście, tworząc gołąbki. Gotowe gołąbki układaj w dużym garnku i duś pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody przez 40 minut. W razie potrzeby podlej gołąbki wodą. Podawaj z sosem grzybowym.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników