Dzisiaj jest: Sobota, 18.01.2020 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Góralskie bryndzylki


18.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  ziemniaków
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 szklanka  mąki
  • 1 łyżka  oleju
    Farsz
  • 2-3 sztuki ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 300 g  bryndzy
  • 100 g  startego oscypka
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i zmiel z bryndzą. Dodaj starty oscypek i jajko, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, wyrób.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj żółtko i mieszając, powoli dodawaj mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie podsypując mąką, tocz z niego wałek, odetnij z niego niezbyt grube kawałki.
  3. Rozpłaszcz je w dłoni, nałóż farsz, sklej brzegi ciasta. Powstałe bryndzylki ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz na jasnozłoty kolor w 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE